0
Twój koszyk
0
Twój koszyk

Witamina C z Natury

Amla, znana również jako agrest indyjski lub amalaki (w sanskrycie), to owoc drzewa Phyllanthus emblica. Ma postać małych, okrągłych, zielonożółtych jagód o charakterystycznym kwaśno-cierpkim smaku. To nie jest zwykły owoc – to prawdziwa skarbnica składników odżywczych.

Owoce Amalaki rosną naturalnie w Indiach, Nepalu, Sri Lance i innych krajach Azji Południowo-Wschodniej. Jest ważnym elementem tradycyjnej medycyny ajurwedyjskiej, gdzie od wieków wykorzystywana jest ze względu na swoje właściwości.

W ajurwedzie amla jest uważana za jeden z najważniejszych owoców rasayana – czyli środków wspierających ogólny dobrostan i witalność. Uważa się, że amla ma korzystny wpływ na równowagę organizmu.

Amla jest znana przede wszystkim ze swojej wysokiej zawartości witaminy C. Witamina C jest ważnym składnikiem odżywczym, który odgrywa istotną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu. Bierze udział między innymi w procesach tworzenia kolagenu, wspiera układ odpornościowy i jest antyoksydantem, pomagając chronić komórki przed stresem oksydacyjnym. Warto podkreślić, że witamina C zawarta w amli występuje w naturalnej formie, w towarzystwie innych bioaktywnych związków, takich jak polifenole i flawonoidy.